Marmara Denizi ölümün eşiğinde. “Kaybedecek zaman yok” diyen Marmaralı sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, bilim insanları, sanatçılar, “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı” etrafında bir araya gelerek bu çevre ve yaşam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların çoğalmasını hedefliyor. Bu kapsamda Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı’nın ikinci Mavi Masa Buluşması olan "Marmara’da Çocuk Olmak" 10 Eylül 2022 Cumartesi günü Marmara Adası Çınarlı Mahallesi’nin tarihi mesire yeri Çınaraltı’nda gerçekleşti.
Çevre ve yaşam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların çoğalmasını hedefleyen Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı’nın 2. Mavi Masa Buluşması ve deniz teması etrafında gerçekleştirildi.
Etkinlik Adil Çamur’un Marmara Denizi’nin önemine dair çerçeve sunuşu ve Marmara Kaymakamı Murat Çiçek’in açılış konuşması ile başladı. Marmara’da çocuk olmaya dair sunuşun ardından konuşmacıların da katıldığı baskı ve oyun atölyelerinde çocuklar gün boyu devam eden kil, oyun, baskı, karikatür ve edebiyat atölyelerinde yaratıcılıklarını geliştirip doyasıya eğlendiler.
Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy’a iletilmek üzere asma fidanı Kültür Müdürü Hatice Kayacan’a teslim edildi.
Atölyelerde Marmara’yı temsil eden mavi masalar kullanıldı
Marmara Adalar Belediyesi, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Topağaç Güzelleştirme Derneği, Marmara Adası Dostları Grubu, Asmalı Köyü Derneği ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ile iş birliği ile gerçekleşen Mavi Masa Buluşması Ada çocuklarını bir araya getirdi.
Marmara Adalar Belediyesi’nin ulaşım desteği ile Marmara Adası’nın diğer mahallelerinden de etkinliğe katılan çocuklar balıklı hikayelerle tanıştı, bez çantalara deniz canlılarını bastı ve kilden deniz canlıları yaptı.
Kil atölyesinde 22. Prokonnesos Heykel Sempozyumu Sanatçıları çocuklarla kilden figürler yaptılar. Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Başkanı Yazar Nilay Yılmaz çocuklarla kitap temalı oyunlar oynadı. Yazarların Marmara Adası çocukları için gönderdiği kitapları çocuklara iletti. Onur Karadurmuş’un karikatür atölyesinde denizle ilgili çizimler yapan çocuklar PÜKKAN etkinlik merkezi ile oyunlar oynadılar. Gün boyu yoğun ilgi gören Gül Bolulu’nun verdiği baskı atölyesindeyse çocuklar üzerinde denizle ilgili figürler olan linol baskıları kullanarak kendilerine kumaş çantalar tasarladılar.
Denizleri kaybetmek, yaşamı da kaybetmek demek. Katkıda bulunabilecek herkese ve her kuruma hiyerarşik olmayan bir iletişim ve iş birliği alanı açmaya özen gösteren ve hızla büyüyen Marmara Kültürleri Ağı’nın Mavi Masa Buluşmaları Marmara Adaları’nda ve Çanakkale’de devam edecek.
Marmara Kültürleri Ağı’nın çalışmalarından haberdar olmak için sosyal medya hesapları takip edilebilir:
Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCmNIPOIvcXgyHHrEGnKkdEw
Instagram: https://www.instagram.com/marmarakulturleriagi/
Twitter: https://twitter.com/mka_marmara
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/marmara-kulturleri-agi
Facebook: https://www.facebook.com/marmarakulturleriagi/
“Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı” hakkında
İstanbul Adalarında faaliyet gösteren Adalar Vakfı, Marmara Adaları’nda faaliyet gösteren Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Avşa Otel, Motel, Apart ve Pansiyoncular Derneği, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği, Topağaç Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Çanakkale’de faaliyet gösteren Troya Çevre Derneği tarafından başlatılmış bir ağ oluşturma projesidir. Bu yedi sivil toplum kuruluşu, Bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilerek “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı”nın kuruluşunun ilk adımını attılar. İstanbul Adalarında faaliyet gösteren Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve Türkiye çapında çalışan Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği, Kültür Mirasını Koruma Derneği’nin katılımıyla bu Ağ büyümeye başladı. Hedef Ağı tüm Marmara kıyı yerleşimlerine genişletmek. www.marmarakulturleragi.com